Home  News  Games  Foto's  Links  Contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Demonstratie

op de

Scale Model Challenge

 14 Oktober 2012

Koningshof te Veldhoven

 

Zondag 14 oktober jongstleden hebben Don, Rik en Fons namens de Militia Brabantia een Flames of War demonstratie verzorgd op de Scale Model Challenge die in Koningshof te Veldhoven werd georganiseerd. Dit was de vierde FoW demo door de Militia op rij.


 

Don en Rik speelden twee legers van 1500 punten Amerikanen. Fons zette 3000 punten Duitsers op tafel.
Deze demotafel stond dit jaar wat weggemoffeld achter een muur. Niet direct in de loop, maar veel mensen wisten onze ‘late war’ veldslag toch te vinden. 

De tafel was 180 x 180 cm (9 platen), met een doorwaadbare rivier, dennenbossen en een half kapotgeschoten stadje, zwaar versterkt door de Wehrmacht . In deze ‘Total Annihilation’ (= vernietig meer dan de helft van de vijandelijke pelotons) hadden de Duitsers zich in het stadje verschanst en het tot een onneembare vesting met prikkeldraadversperringen, mijnenvelden en loopgraven gemaakt. De Yanks waren vastbesloten de Krauts eruit te schoppen.

 

 

                

Onder dekking van het bos naderden de Amerikanen de Duitse linies tot op zo’n 60 centimeter, waarna ze de vijandelijke linies onder vuur namen. Anti-tankbunkers en 8.8 FlaK werden iedere beurt weer vakkundig uitgeschakeld door rook. Van de Duitse rechterflank hadden ze hierna niets meer te duchten.

Op de linkerflank vormden twee Tigers en een Königstiger wel een flink obstakel. Maar door goed gebruik van rook werden ze gedwongen te rijden, wat hun aantal schoten niet ten goede kwam. De derde beurt werd een Tiger het slachtoffer van een 76-er!
Door dit en zijn slechte gooien, maakte een lichte paniek zich meester van Fons en werd de overgebleven Tiger gekoesterd, wat de toegesnelde Marders en Panzer IV’s uiteindelijk de kop kostte.


Hiermee waren de Duitsers hun echte slagkracht kwijt, één Tiger en één Königstiger zijn niet veel schoten, en werden ze nog verder in het defensief gedrongen. De Duitsers mochten echter niet mopperen over hun mortieren en de uitkomsten van de verschillende assaults.
Een doorbraak bleef uit.

Na een dramatisch begin, waarbij hele pelotons Marders, PaK 40’s en Panzer IV werden gedecimeerd en het strijdtoneel ontvluchten, had Fons zichzelf en zijn troepen weer wat onder controle. Na enkele afgeslagen aanvallen op zijn stellingen had hij zelfs reden tot lachen; nu liepen er yanks weg!

 

Veel nagels had hij in ieder geval niet meer over, maar gelukkig kon de valium op zak blijven. Door het oog van de naald is een understatement in deze.
 


 


 

De linie van de Duitsers stond op instorten, één groep US infanterie had zich al in een huis genesteld, maar de Amerikanen hadden te weinig tanks en nagenoeg geen infanterie meer over om nog drie pelotons van de Duitsers te vernietigen en hiermee de verdedigers te breken. Mede onder druk van de tijd werd er besloten tot een draw.
Een dubbeltje op z’n kant is de uitdrukking die het best past bij deze veldslag!

Fons


Heb je het bovenstaande verslag gelezen en ben je geďnteresseerd om eens te komen kijken of om mee te spelen, mail naar: info@verwijlen.nl.