Home  News  Games  Foto's  Links  Contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crisis 2014

 November the first in Antwerp

 

Saigawa river 1555 (Takeda Shingen vs Uesugi Kenshin)

2014 zou eindelijk het jaar worden dat ik een tafel vol met samurai neer zou zetten bij crisis. En zo gebeurde het ook.  ;-)

De meeste samurai-figuren van beide legers had ik in 2008 al geschilderd, maar elke keer niet op tijd de tijd genomen voor de puntjes op de i te zetten, wat betreft wat aanvullingen qua figuren, een zelf ge-converte bagage-train, en natuurlijk een passend landschap om die 700+ figuren kwijt te kunnen.


(Takeda lines)

Aangezien ik ooit de beide legers van aartsvijanden Uesugi Kenshin en Takeda shingen heb gekozen om te verzamelen en schilderen, was het logisch dat ik 1 van de 5 (sommigen zeggen zelfs 7) veldslagen wilde uitbeelden die in het zelfde gebied zijn uitgevochten (Kawanakajima) de 4e in 1561 is de meest bekendste en de zwaarst bevochten slag, maar ook moeilijk uit beelden qua terrein en scenario, o.a. een Uesugi-kamp bovenop een berg, wat ’s nachts aangevallen wordt door een groot deel van de Takeda-troepen die ontdekken dat de vijand al vertrokken is om de rest van het Takeda-leger in het dal te verslaan, terwijl de Uesugi achterhoede bewaakt wordt bij een doorwaadbare plaats bij een rivier buiten het slagveld…….

Deze slag werd het dus niet….

De tweede slag van Kawanakajima 1555 (bij de saigawarivier) was wat makkelijker uit te beelden; na een hoop manoevreren van beide leger in het gebied, kwamen ze tegenover elkaar te staan met de rivier er tussen, er waren wat gevechten, maar hoofdzakelijk stonden ze gewoon tegenover elkaar. Ideaal voor een dag als Crisis waar het meestal niet van spelen komt, omdat iedereen ook zoveel mogelijk van de conventie wil meemaken…en terecht !

 

Saigawa river 1555

Otherwise known as the second battle of Kawanakajima.

This battle took place when Takeda Shingen returned for the contest for the Kawanakajima area, and advanced acros the plain as far as the Saigawa.

He made camp on the southside of the river. Uesugi Kenshin was on the northside, but did not completely controlled this area, because a few miles to the west lay Asahiyama, on which was a castle with the same name that was controlled by a Samurai family, who were sympathetic to the Takeda, and therefore menaced Kenshin’s right flank Kenshin’s attacks on the castle were repulsed, also because of the strong reinforcements Takeda did send in advance.

Eventually Kenshin abandoned the attempt and led his army down to the Saigawa.

There was no immediate result from the first two days of fighting, and the battle subsided into a stalemate and cautious manoeuvring that was to last for nearly four months !! There were series of skirmishes and minor operations, but otherwise they just glared menacingly at each other. In the end it was the demands of agriculture and other domestic affairs rather than the battelfield that prevailed upon both sides to withdraw, all the Ashigaru soldiers were urgently needed in the fields. Peace was settled on 27 November and the last contingents of both armies finally withdrew. 

Het oppervlak zelf is gemaakt van pur-schuimplaten (veel beter als piepschuim) gelijmd op hout. Het werd een tafel van 12 platen van 60 bij 60 cm kortom een tafel van 1.80 bij 2.40.


(Hatamoto)

Na een valse start wat betreft de rivier, (en een aantal verspilde platen- en tijd later) kwam de rivier tot stand met creatief gebruik van diverse schilder(hulp)materialen.


(Saigawa river)

Toen de heuvels…. Japan had en heeft zwaar beboste bergen en heuvels, en de vlakke gedeeltes zijn open. Dus maakte ik mijn heuvels ook zo. Na 150 bomen “planten” op de diverse heuvelstukken kwam ik er achter dat dit zeker niet genoeg was. Weer bij bestellen dus, en hopen dat ze op tijd binnenkwamen, het was inmiddels een paar weken voor crisis. Uiteindelijk alles op tijd binnen en na in totaal 325 bomen verder het gewenste resultaat.


      (Takeda Household   &  Ronin)

Op Crisis was elk fototoestel wat op de tafel gericht werd voor mij een teken van waardering voor de tijd die ik er in heb gestoken.


(Uesugi lines)

Dan wil ik nog Paul bedanken voor de keren dat hij mee kon helpen, ook in goede suggesties voor het terrein, en Richard voor de mooie presentatie op de laptop. Ook bedankt; de rest van de clubleden die hun hulp hebben aangeboden. (wat ik zelf heb afgewezen by the way, om meestal praktische redenen) Kortom het was weer een bijzondere Crisis.

Frank

 

Zie ook de foto's op youtube:  https://www.youtube.com/watch?v=8dzN2UZNFFk

 


(Uesugi general)